Karayolu Taşımacılığı

Uluslararası Ticaret ve Lojistik yönetimi olarak 20 Yıllık tecrübemiz ile konusunda ve hatlarında profesyonel ekiplerimiz ile hizmet sağlamaktayız. 25 Adet öz mal Tırlarımız ile müşterilerimize en iyi şekilde hizmetler sunmaktayız. Ayrıca, direk Rusya parsiyel hattımızda mevcuttur. Ana hattımız Rusya Federasyonu’dur. Türkiye – Rusya arası 100’den fazla müşterilerimize full truck yüklerini taşımaktayız. Ayrıca, Avrupa’dan Rusya’ya Transit Ticaret Operasyonlarını kendi bünyemizde uçtan uça yapmaktayız. Kazakistan, Gürcistan ve Azerbaycan’a da sürekli yüklemelerimiz devam etmektedir. Operasyonlarımız deneyimli personellerimizin kaliteli hizmetleri neticesinde sayısız müşteri memnuniyeti ve sürekli geri dönüş alarak siz değerli müşterilerimize en iyi hizmetleri vermeye devam etmekteyiz.

Karayolu Taşıma Belgesi (CMR Belgesi)

Taşıma için gerekli olan belgelerden ilki CMR Belgesi olarak da bilinen Karayolu Taşıma Belgesi’dir. Bu belgenin iki amacı bulunmaktadır. İlki taşıyıcının yükü teslim aldığını doğrulamak, ikincisi ise taşıyıcı ve tedarikçi arasında bir taşıma sözleşmesi oluşturmaktır. Bazı ülkelerde beyanname olarak kabul edilse de CMR belgesi aslında beyanname değildir, bu haliyle de konşimentodan ayrılmaktadır. 50’den fazla ülkenin üyesi olduğu Convention Marchandises Routiers (Ticari Mallar Güzergâh Anlaşması) anlaşması çerçevesinde düzenlenen bu belge, kamyon ve tır taşımacılığında tarafların sorumluluklarını belirler.

Standart olarak düzenlenen bir CMR belgesinin içinde söz konusu evrakın doldurulduğu yer ve tarih, gönderen ve taşıyıcının isim ve lokasyonu, taşınan malın brüt kilosu, ambalaj cinsi, araç plakasının yanı sıra taşıma ücreti ve gümrük vergileri gibi giderler ve son olarak taşımaya göre belirlenen gümrük talimatları benzeri diğer bilgiler yer almalıdır. Bu bilgilerin doğru ve kapsayıcı olarak doldurulması taşıma sırasında oluşabilecek kaybolma, ziyan ya da hasar gibi durumlarda tarafların sorumluluğunun belirlenmesi açısından son derece önemlidir.

Karayolu Taşıma Belgesi genellikle nakliye firması tarafından, en az 3 asli nüsha olarak hazırlanır ve taşıma süresince bulundurulması gerekir. Bu nüshalardan biri malı gönderen tedarikçi ya da ihracatçıya verilecek şekilde, bir tanesi mallar ile birlikte alıcıya teslim edilmek için, diğeri ise nakliyecide kalacak biçimde düzenlenir.

CMR belgesine dahil olan sigorta bir sorumluluk sigortası niteliğindedir ve bu haliyle nakliyat sigortası ile karıştırılmaması gerekir. Malların taşıma sırasında hasar görmesi ya da kaybolması durumunda sigortacı bu miktarı karşılar ancak hatanın taşıyıcı tarafından kaynaklanması durumunda bu miktarı tahsil etmek için nakliyat firmasına başvurur. CMR sigortası bu noktada devreye girerek ödemeyi yapar.

Tır Karnesi (Carnet Tır) ve T1 Belgesi

Tır Karnesi, uluslararası kara taşımacılığının kolaylaştırılması için hazırlanan bir gümrük transit belgesidir. Belgeleri düzenlenen ve yüklemesi yapılan malların gümrükten çıkış yapabilmesi için taşıyan aracın Tır Karnesi bulunması gerekmektedir. Bu belgede tırın dolu ve boş ağırlığı, araç plakası ve aracın kayıtlı olduğu firma yer almaktadır. Ülkemizde belgenin ulusal kefil kuruluşu International Road Transport Union’dan yetki alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’dir. Belge Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından verilir. Tır Karnesi, C2 Tır Taşımacılık Yetki Belgesi’ne sahip olan firmalar tarafından kullanılmaktadır.

Bunun yanında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine taşıma yapılması için T1 belgesi bulundurulması gerekmektedir. Bu belge, menşei AB olmayan eşyaların ortak bir transit rejimi içinde taşınmasına olanak vermektedir. Örnek olarak; malların hareket noktası AB’ye üye olmayan Türkiye ve varış noktası Almanya ise bu transit islemişinin gerçekleşmesi için T1 Belgesi kullanılmaktadır. Bu belge taşımacılıkta “Dış Transit Belgesi” olarak da bilinmektedir.